Veelgestelde vragen - Speksteen creaties

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Veelgestelde vragen

Speksteen bewerken

Ik wil speksteen kopen, waar moet ik op letten bij aanschaf?

Speksteen heeft verschillende hardheden, zo heeft de Indiaas speksteen een hardheid van 2 tot 2,5 terwijl de Braziliaanse speksteen een hardheid heeft van 1, Chinees speksteen heeft een hardheid van 1 tot 1,5-. Kleuren zeggen niks over de hardheid, het slimste is om te kijken naar de naam van de speksteen.
Daarnaast kan er "vervuiling
" in de steen zitten door kristallen of fossiele resten of kalk of ijzer, die "vervuiling" kan het normale speksteengereedschap niet tegen en zal er bot van worden of kapot van gaan. Het is niet per definitie te zeggen in welke speksteensoorten er vervuilingen voor komen en welke niet of minder, mijn persoonlijke ervaring is dat het Braziliaanse speksteen de minste vervuiling bevat.
Ook kunnen er breukvlakken voorkomen in speksteen, die soms voor vervelende gevolgen kan zorgen bij het bewerken van speksteen, u kunt de steen controleren op breuken door erop te slaan met een metalen voorwerp, klinkt het helder is de steen massief, klinkt het dof dan zit er een breukvlak in de steen of een andere verstoring.

abstract speksteenbeeld
 
 
geloof hoop liefde

Het speksteenstof, is dat schadelijk om in te ademen?

Het langdurig inademen van stof is sowieso niet gezond, dus ook niet van speksteenstof, het slimste is dan ook om een stofmasker/snoetje
te gebruiken als u in een afgesloten ruimte werkt, werkt u buiten in een patio en er is genoeg doorluchting dan is een stofmasker niet noodzakelijk.

Watvoor schuurpapier heb ik nodig om het speksteen te bewerken?


Voor het schuren van speksteen werk je van grof naar fijn, hoe hoger het cijfer
van het schuurpapier hoe fijner de korrel. Om het mooi glad te krijgen zult u na het grove schuren, waterproof schuurpapier nodig hebben, en ook daarbij geld: hoe hoger het cijfer van het schuurpapier, hoe fijner de korrel en start je dus met het laagste cijfer met schuren.

Ik wil groen speksteen bewerken, is dat anders als andere kleuren speksteen bewerken?

Het bewerken van speksteen is onafhankelijk van de kleur van de steen, dus groen speksteen kan hetzelfde behandeld worden als iedere andere kleur speksteen.

Ik wil een hart maken van speksteen, hoe moet dat?


Het makkelijkste om een hart van speksteen te maken is om een platte kant te hebben waar u dan met een kraspen de vorm van het hart erin kan krassen zodat u een leidraad heb.

kinderspel van braziliaans speksteen
 
foto beeld muurhagedis

Ik wil een polijstmiddel kopen, welke is het beste voor speksteen?

Ikzelf gebruik altijd Marpol als middel om speksteen te polijsten, en is verkrijgbaar in tubes wat het voor mij aantrekkelijk maakt wegens dat het vrij makkelijk te doseren is. Er zijn ook andere polijstmiddelen op oliebasis en met een kleur maar daar heb ik zelf geen ervaring mee en ga daar geen uitspraken over doen.
Momenteel gebruik ik steenwas met zuivere bijenwas in blik en bevalt me ook prima.

Ik wil zwart speksteen kopen waar moet ik op letten?


Zwart speksteen die egaal zwart is is vrij lastig te vinden, ik heb zelf een aantal keer tussen het Braziliaanse speksteen, zwarte stukken gevonden. Bekender is het Chinese zwarte speksteen, echter is die niet egaal zwart maar gemeleerd met wit/grijze kleuren zoals de speksteencreatie "Weirdo
"
Qua aanschaf is het hetzelfde als bij aanschaf van andere kleuren speksteen zoals omschreven bij vraag 1.

 

Is een beeldhouwkussen persee noodzakelijk?

Een beeldhouwkussen
is niet persee noodzakelijk maar wel enorm handig om te hebben, het vergemakkelijkt het bewerken van de speksteencreatie omdat het beeld stabieler ligt op het kussen als op een plank. Daarnaast zijn er ook kleinere beeldhouwkussens welke heel fijn zijn voor als je de speksteencreatie op je schoot wil bewerken, dan voorkomt het beeldhouwkussen dat u uw benen bezeerd.

Ik wil in speksteen gaan boren, waar moet ik op letten?


In speksteen kunt u heel gemakkelijk boren met houtboren, als u de breedbladige houtboren gebruikt moet u echter goed opletten dat de boor niet "hapt" (vastloopt) als u dan op dat moment de steen niet stevig heb vastgelegd zal de steen een zwiep maken met het risico dat u zichzelf verwond.
Om dat "happen" zoveel mogelijk te voorkomen doet u er slim aan om niet in 1 keer het gat proberen te boren, maar telkens even stoppen de knop in te drukken, wat het beste gaat is dat u gewoon telkens heel kort die knop indrukt, beter 5 minuten langer gedaan over een gat boren, dan dat u zichzelf verwond door ongeduld.

dabber

Grit van schuurpapier wat is fijn en wat is grof?

Zoals ik al in vraag 4 zei, hoe hoger het cijfer op de achterkant
van het schuurpapier, hoe fijner de korrel.

Wat is gemeleerd speksteen?


Gemeleerd wil zeggen "meerdere kleuren" dus gemeleerd speksteen is speksteen van diverse kleuren die in elkaar zitten, zoals bij de speksteencreatie  "True colors
"

 

Speksteen hoe moet dat?

Het werken met speksteen is enorm persoonlijk, de ene persoon is een echte rouwdouser en zal met grof geschut te werk gaan zoals een hamer en beitel (niet alle speksteensoorten lenen zich daarvoor), en een ander zal heel minitieus, het kleinste vijltje gebruiken en er voorzichtig wat mee aan de gang gaan.
Er is geen goede of foute manier van speksteen bewerken, het gaat erom dat u datgene doet waar u zich goed bij voelt, na verloop van tijd zult u steeds meer vertrouwd raken met het bewerken van speksteen en zult u makkelijker worden in het bewerken van de speksteencreatie.

soulmate
 
foto ruwe steen van seleniet

Zijn diamantvijltjes noodzakelijk?

Diamantvijltjes zijn absoluut niet noodzakelijk, sterker nog: als starter kunt u prima zonder, wilt u echter doorgaan in de hobby dan is het raadzaam om ze aan te schaffen want de gewone vijltjes die in de handel te koop zijn voldoen niet als u "vervuiling" aantreft in de steen.

Wat zijn de prijzen van speksteen?


De prijzen van speksteen lopen best nog veel uitelkaar, het heeft ook te maken met de verkrijgbaarheid van de steensoort en of het gezaagde stukken zijn of ruwe brokken. Sommige winkels vragen meer als andere winkels, ikzelf heb hele goede ervaringen met diverse beeldhouwwinkels waarbij de ene winkel een erg uitgebreid assortiment speksteen op voorraad heeft (De Biesbosch beeldhouwshop) en een andere beeldhouwwinkel juist vele malen goedkoper is (Beeldend in steen) en weer een ander thuisbezorgd (de Beeldhouwwinkel)

 

Waar kan ik speksteen kopen

Speksteen is niet in elke regio te koop helaas, maar gelukkig kunt u ook prima via internet de stenen bestellen, al heeft dat als eventueel nadeel dat u de stenen niet eerst heeft kunnen zien/uitzoeken, op mijn "linkenpagina
" staan een aantal winkels die speksteen en andere beeldhouwmaterialen verkopen.

Is een Dremel een must-have? en wat kan ik allemaal doen met een Dremel?


Een Dremel vind ikzelf een leuke toevoeging voor het werken in speksteen, zo heb ik de creatie "Geborgen
" een groot gedeelte gemaakt met de Dremel, wat zonder Dremel een stuk lastiger had geworden om te maken.

klok van natuursteen
 
abstract beeld

Wat is een gritzaag?

Een gritzaag is een beugelzaag
waarbij het zaagblad of de zaagdraad die uit diamantgruis bestaat zodat er ook hardere steensoorten mee gezaagd kan worden, bijkomend voordeel is dus dat als u "vervuiling" in de steen heb zitten, daar geen last van heeft met het zagen met de gritzaag.

Ik wil binnen speksteen bewerken, waar moet ik op letten?


Het belangrijkste waar u mee moet opletten bij het binnen werken met speksteen, is dat u goede ventilatie mogelijkheden heeft, en dat u voldoende bescherming heb tegen het stof. Een groot nadeel van het binnen werken met speksteen, is dat het speksteenstof overal tussen en onder gaat zitten waardoor het dus sneller stoffig word in huis.

Mijn creatie van speksteen is tijdens het bewerken in verschillende stukken gebroken, wat doe ik verkeerd?

U zult ongetwijfeld niks verkeerds hebben gedaan, zoals verteld bij Vraag 1, komen er breukvlakken voor in speksteen en heeft u gewoon de pech dat die breukvlakken zwak waren waardoor uw speksteencreatie is gebroken.

Ik wil zagen in speksteen, wat heb ik nodig?


Bij het zagen in speksteen is het belangrijk dat uw speksteencreatie stevig ligt zodat het zagen een stuk gemakkelijker is, een beeldhouwkussen kan daarbij van grote dienst zijn.
Het zagen zelf kan met een gewone houtzaag met versmald blad, ikzelf heb echter liever een gritzaag
omdat dat sneller gaat en ook beter geschikt is voor de wat hardere speksteensoorten en als er kristallen of andere oneffenheden in zitten.

foto ruw Braziliaans speksteen
 
teddybear

Wat kan ik allemaal maken van speksteen?

U kunt met speksteen alle kanten op wat betrefd het maken van een creatie, van een kaarsenstandaard
(op de foto is hij van Albast maar uiteraard kunt u hem ook van speksteen maken) tot grote creaties zoals "Het beest in mij".
Uiteraard kunt u er ook oliebranders van maken of een bakplaat voor het steengrillen, massagestenen zoals men ze vaak gebruikt in de sauna omdat speksteen een steensoort is die heel lang warmte vasthoud (wat ook een reden is waarom houtkachels van speksteen gemaakt zijn)

 

Wat moet ik absoluut niet doen speksteen?

Wat u absoluut niet moet doen met speksteen, is  erin gaan staan hakken met hamer en beitel, daar het een zachte steensoort is  hakt u al snel teveel steen weg waardoor de creatie mislukt, of aangepast moet worden, tenzij u er al meer ervaring in heeft.

Wat u ook absoluut niet moet doen met speksteen, is op het moment dat u hem verwarmd heeft in de oven, hem zonder bescherming op de grond of anderzins zetten, want dan loopt u het risico dat u schroeiplekken krijgt.

afbeelding beeld miereneter
foto beeld dappere dodo

Wat moet ik doen als ik het beeld te heet heb gemaakt om te polijsten?

Het slimste is om het beeld op een onderzetter neer te zetten en hem verder met rust te laten totdat het beeld dermate is afgekoeld dat u hem kunt polijsten, het risico dat u loopt als u het beeld niet eerst laat afkoelen, is dat het polijstmiddel verbrand, en dat zou zonde zijn.

Hoe werk je met speksteen?

Hoe u werkt met speksteen is uiteraard niet tot in details te vertellen, er zijn wel een aantal punten waarop u moet letten of die handig zijn, bij het werken met speksteen.
Handig en het slimste is om eerst een geschikte werkruimte te vinden om met speksteen te werken, omdat het nogal veel stof afgeeft, moet de werkruimte goed geventileerd zijn, dit ter voorkoming van een stofexplosie,
en toch ook af te sluiten zijn van de rest van de ruimtes ter voorkoming dat de hele boel onder het stof komt te zitten.
Ook handig is om te kijken of u staand wil werken of zittend, ikzelf werk zittend aan een normaal hoekburo mede omdat ik een zwakke rug heb waardoor lang staan pijnlijk is. Werkt u liever staand, dan zal u een beeldhouwbok moeten aanschaffen,zelf maken op de gewenste hoogte waarop u werkt.

Wat te doen als mijn beeld beschadigd is nadat hij gepolijst is?

Het slimste om te doen is om hem weer van voren af aan te gaan polijsten, dus eerst met grof schuurpapier de beschadiging weg schuren en de rest van het beeld ook schuren (doet u dit niet en u schuurt enkel de beschadiging weg, zal u het verschil altijd blijven zien) en dan steeds fijner schuurpapier gebruiken totdat het beeld weer glad is (zoals uitgelegd bij vraag 4)

Hoelang moet je speksteen polijsten?


Het slimste om uw beeld te polijsten is dat u zodra u met waterproof schuurpapier
gaat werken, u telkens het beeld weer droog laat worden zodat u kunt zien als er nog sporen opzitten van het bewerken van de steen, en als u dan nog lichte krasjes ziet dient u dus nog wat langer te schuren met betreffend schuurpapier.

foto gegraveerde dolfijn
 

Wat betekend het als een speksteen een gelaagde structuur heeft?

De chinese speksteensoorten hebben een zogeheten gelaagde structuur, dat wil zeggen dat het net als bladerdeeg hele fijne dunne laagjes heeft die opelkaar zitten geplakt, deze stenen zijn daardoor ongeschikt om er met hamer en beitel in te werken, want dan springt de complete laag weg in de lengterichting i.p.v in de diepte als die je aanhakt.

Kan speksteen ingevroren worden?


Speksteen is vrij poreus en neemt dus vocht op wat dan in de steen blijft zitten, dus als de steen bevriest zal de steen op de lange duur kapot vriezen omdat water uitzet als het bevriest waardoor het de steen uitelkaar perst, dus nee speksteen kan niet ingevroren worden.
Men heeft ook ijsblokjes van speksteen, dit betreft echter het speksteen waar men kachels van maakt en wat erg hard is waardoor hij geen vocht opneemt.

droefus
 
Happy me beeld

Kan speksteen buiten staan?

Speksteen is niet weersbestendig en zal vrij snel eroderen onder de invloeden van het weer.

Kan je een waterschaal maken van speksteen?


Speksteen is vrij poreus en neemt dus vocht op wat dan in de steen blijft zitten hij zal echter niet gaan lekken, maar als hij met vrieskou te maken krijgt dan vriest hij kapot omdat water uitzet als het bevriest, wat dan daardoor de steen kapot zal maken.

Kan speksteen onder water gehouden worden?


Bijna alle speksteen kan probleemloos onder water gehouden worden, er is echter 1 soort Braziliaanse speksteen die dat niet kan, deze steen is een stuk poreuzer dan de overige Braziliaanse speksteensoorten, uw winkelier kan u vertellen welke steensoort dit is. Overigens ben ik tot nu toe enkel die steensoort bij Harolds in Rotterdam, tegen gekomen.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu