Uitleg speksteensoorten - Speksteen creaties

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Uitleg speksteensoorten

Speksteen bewerken
de oorsprong

Uitleg hardheid
Internationaal is bepaald dat de hardheid van een steen word uitgedrukt volgens de schaal van Mohs, en gaat van 1 tot 10.
Zo is Braziliaans speksteen de zachtste steensoort en heeft een hardheid van 1 tot 1,5 Mohs en is diamant de hardste steensoort en heeft een hardheid van 10 Mohs.
De hardheid van een materiaal is meetbaar via een Sclerometer, welke afgeleid is van het Griekse "skleros" wat "hard" betekend.
Met de Sclerometer wordt een steeds grotere druk via een diamanten punt op het te testen oppervlak uitgeoefend. De druk waarbij er een kras ontstaat, is evenredig met de hardheid.

Braziliaans speksteen

Braziliaans speksteen is gelijkmatig van structuur en is er in diverse kleuren welke u hieronder op de foto's ziet, en heeft een hardheid van 1-1,5 Mohs.
Mijn persoonlijke ervaring met Braziliaans speksteen, is dat met de bruine kleuren, je niet  kan zien aan de ruwe steen welke mooie bruine kleur de steen is, zelfs als je de ruwe steen nat maakt is het niet goed zichtbaar.
Soms zit er ook vuil (foto A) in de Braziliaanse speksteen, waar je pas achter komt bij het bewerken van de steen, dat vuil kan je gereedschap kapot maken omdat het vrij hard materiaal is, er komen zelfs ijzerdeeltjes (foto B)in Braziliaans speksteen voor, hier dient u rekening mee te houden.
Qua bewerking vind ik Braziliaans speksteen 1 van de fijnste speksteensoorten, wegens de zachtheid van de steen en de vele mooie kleuren, en het laat zich heel makkelijk bewerken met normaal gereedschap (houtvijl, houtzaag, houtgutsen, houtboren) en ook qua polijsten is het een hele makkelijke steen en schuur je al snel teveel van de steen af.

Bruin gevlamd

Donkerbruin

Donker groen

Gemeleerd

Licht bruin

Zwart groen

Vuil in speksteen

Ijzer in speksteen

Chinees speksteen

Chinees speksteen heeft een gelaagde structuur en is daardoor kwetsbaarder voor breuk, het heeft een hardheid van 1-1,5 Mohs, en is in verschillende kleuren verkrijgbaar zoals te zien is op onderstaande foto's.
Mijn persoonlijke ervaring met Chinees speksteen, is dat hij vrij lastig te bewerken is wegens zijn gelaagde structuur (foto A) wat hem ongeschikt maakt om te bewerken met hamer en beitel, en ook het boren met een houtboor voor een booromslag is niet mogelijk en verhoogt het risico dat u zichzelf verwond door wegspringende speksteenstukjes.
Hij kan wel met normaal gereedschap (houtvijl, houtzaag, houtgutsen) bewerkt worden, en qua polijsten is de steen ook makkelijk te bewerken, en na het polijsten krijgt de steen een glazige uistraling.
Ook in deze speksteensoorten kan vuil voor komen waar uw gereedschap van kapot kan gaan.
Ikzelf ben er niet gek op op deze steensoorten, omdat het me enorm belemmerd in mijn mogelijkheden qua bewerking van de steen, en laat dan ook over het algemeen de steensoort links liggen.

chinees speksteen
 
 
 

Bovenstaande foto is van een roze gelaagde Chinese speksteen, de bedoeling was om er een sculptuur uit te maken.
Echter verliep het beeldhouwen niet volgens planning, want bij het zagen van de steen brak de steen al in 3 stukken vanwege zijn gelaagdheid.
Dat frustreerde enorm, want ik wist toen nog niet zoveel erover, en voelde me wat bedonderd door de winkel dat ze dat er niet bij hadden gezegd dat de steen een stuk zwakker is wegens zijn gelaagdheid.
Uiteindelijk heb ik er 1 creatie van kunnen maken en de rest was te verbrokkeld om er wat uit te kunnen halen .

Witzwart

gemarmerd

Donker roze

 

Groen gelaagd

 

Roze gelaagd
Foto A

Zwart roze gemeleerd

Keniaans speksteen

Keniaans Kisii speksteen is speksteen die in het district Kisii gedolven word in Kenia, en is er in 1 kleur, te weten: beige/geel en heeft een hardheid van 2,5-3 Mohs en naar mate dat de speksteen dieper gedolven word, naar mate de hardheid stijgt, en heeft een gelijkmatige structuur.
Keniaans Kisii speksteen is niet met eenvoudige gereedschappen te bewerken, en dus zult u gereedschap moeten kopen wat er beter voor geschikt is (gritvijl
en gritzaag) ook voor het willen hakken in de steen zult u aangepast gereedschap moeten kopen, na het polijsten krijgt de steen een matige glans.
Mijn persoonlijke ervaring met deze steen is dat ik hem lastig vind om hem te bewerken wegens zijn hardheid, en ik vind het een uitermate saaie steen, en zal hem dus niet snel kopen om er een speksteenbeeld van te maken.

foto keniaans speksteen
 

Beige

 
hangertjes van natuursteen
 
 
Gourami speksteen

Gourami speksteen is met gewoon gereedschap goed te bewerken maar bevat soms wat kristallen waardoor het aan te raden is dat even goed van tevoren te onderzoeken, de hardheid is 1 Mohs. Daarnaast kan het verborgen breukvlakken bevatten maar die zijn makkelijk te herstellen door ze te lijmen met tweecomponenten lijm.
Het is een steen die na polijsten ruw blijft aanvoelen en zal dus ondanks dat de steen wel gepolijst dient te worden, niet glad worden. 
Ikzelf gebruik de steen wel gewoon in mijn beelden (zoals te zien is op de foto hieronder van het abstracte beeld Het groene hart) maar zal niet snel opnieuw deze steensoort kopen want ik vind het jammer dat de steen ruw blijft aanvoelen na bewerking van de gourami speksteen.
 
 
 
 
foto gourami speksteen
Gourami speksteen
 
foto gouramispeksteen in beeld
 
 
foto groen speksteen met veel kalk

Indiaas speksteen

Indiaas speksteen is er in een grote diversiteit waardoor het een hele leuke steen is om te bewerken, de hardheid is 1,5 mohs en bevat zelden oneffenheden.
Kleuren zijn er variƫrend van limegroen tot gemeleerd in diverse kleurschakeringen.
Mijn ervaring met deze speksteensoort is dat het een makkelijk te bewerken steensoort is en gemakkelijk met houtbewerkings gereedschap bewerkt kan worden.
Voor het polijsten van het beeld kan ook deze steensoort opgewarmt worden waardoor de kleur aanzienlijk intensiveerd.

Bovenstaande foto is van een donkergroene speksteen waarbij ik mijn zaag naar de knoppen hielp.
De steen leek op het eerste zicht een leuke steen te wezen met witte vlekken, en de planning was er een klok van te maken want daar leende deze steen zich uitermate goed voor.
Echter bij het zagen bleek dat er erg veel verkalkte stukken in zaten en dat dus die "leuke" witte vlekken, gewoon kalk was.
Mijn zaag kon ik meteen aan vuilnisman meegeven want die werd zo bot als de bovenkant van een mes.
Deze steen heb ik nog steeds liggen en wegens de vele kalk heb ik er niks uit kunnen maken.

 
 
Lucky lips
 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu