uitleg speksteensoorten - Speksteen-creaties

Ga naar de inhoud
Uitleg speksteensoorten

Klik op bovenstaande linken voor andere uitlegpagina's
Uitleg hardheid

Internationaal is bepaald dat de hardheid van een steen word uitgedrukt volgens de schaal van Mohs, en gaat van 1 tot 10.

Zo is Braziliaans speksteen de zachtste steensoort en heeft een hardheid van 1 tot 1,5 Mohs en is diamant de hardste steensoort en heeft een hardheid van 10 Mohs.

De hardheid van een materiaal is meetbaar via een Sclerometer, welke afgeleid is van het Griekse "skleros" wat "hard" betekend.

Met de Sclerometer wordt een steeds grotere druk via een diamanten punt op het te testen oppervlak uitgeoefend. De druk waarbij er een kras ontstaat, is evenredig met de hardheid.
Braziliaans speksteen

Braziliaans speksteen is gelijkmatig van structuur en is er in diverse kleuren welke u hieronder op de foto's ziet, en heeft een hardheid van 1-1,5 Mohs.
Mijn persoonlijke ervaring met Braziliaans speksteen, is dat met de bruine kleuren, je niet  kan zien aan de ruwe steen welke mooie bruine kleur de steen is, zelfs als je de ruwe steen nat maakt is het niet goed zichtbaar.
Soms zit er ook vuil (foto A) in de Braziliaanse speksteen, waar je pas achter komt bij het bewerken van de steen, dat vuil kan je gereedschap kapot maken omdat het vrij hard materiaal is, er komen zelfs ijzerdeeltjes (foto B)in Braziliaans speksteen voor, hier dient u rekening mee te houden.
Qua bewerking vind ik Braziliaans speksteen 1 van de fijnste speksteensoorten, wegens de zachtheid van de steen en de vele mooie kleuren, en het laat zich heel makkelijk bewerken met normaal gereedschap (houtvijl, houtzaag, houtgutsen, houtboren) en ook qua polijsten is het een hele makkelijke steen en schuur je al snel teveel van de steen af.

bruin
gevlamd

donkerbruin

donkergroen


gemeleerd

lichtbruin

zwartgroen

kristallen

ijzer


Chinees speksteen

Chinees speksteen heeft een gelaagde structuur en is daardoor kwetsbaarder voor breuk, het heeft een hardheid van 1-1,5 Mohs, en is in verschillende kleuren verkrijgbaar zoals te zien is op onderstaande foto's.
Mijn persoonlijke ervaring met Chinees speksteen, is dat hij vrij lastig te bewerken is wegens zijn gelaagde structuur (foto A) wat hem ongeschikt maakt om te bewerken met hamer en beitel, en ook het boren met een houtboor voor een booromslag is niet mogelijk en verhoogt het risico dat u zichzelf verwond door wegspringende speksteenstukjes.
Hij kan wel met normaal gereedschap (houtvijl, houtzaag, houtgutsen) bewerkt worden, en qua polijsten is de steen ook makkelijk te bewerken, en na het polijsten krijgt de steen een glazige uistraling.
Ook in deze speksteensoorten kan vuil voor komen waar uw gereedschap van kapot kan gaan.
Ikzelf ben er niet gek op op deze steensoorten, omdat het me enorm belemmerd in mijn mogelijkheden qua bewerking van de steen, en laat dan ook over het algemeen de steensoort links liggen.

donkerroze


grijs/zwart

roze foto A

groen

zwart/rozeKeniaans speksteen

Keniaans Kisii speksteen is speksteen die in het district Kisii gedolven word in Kenia, en is er in 1 kleur, te weten: beige/geel en heeft een hardheid van 2,5-3 Mohs en naar mate dat de speksteen dieper gedolven word, naar mate de hardheid stijgt, en heeft een gelijkmatige structuur.
Keniaans Kisii speksteen is niet met eenvoudige gereedschappen te bewerken, en dus zult u gereedschap moeten kopen wat er beter voor geschikt is (gritvijl en gritzaag) ook voor het willen hakken in de steen zult u aangepast gereedschap moeten kopen, na het polijsten krijgt de steen een matige glans.
Mijn persoonlijke ervaring met deze steen is dat ik hem lastig vind om hem te bewerken wegens zijn hardheid, en ik vind het een uitermate saaie steen, en zal hem dus niet snel kopen om er een speksteenbeeld van te maken.Gourami speksteen

Gourami speksteen is met gewoon gereedschap goed te bewerken maar bevat soms wat kristallen waardoor het aan te raden is dat even goed van tevoren te onderzoeken, de hardheid is 1 Mohs. Daarnaast kan het verborgen breukvlakken bevatten maar die zijn makkelijk te herstellen door ze te lijmen met tweecomponenten lijm.
Het is een steen die na polijsten ruw blijft aanvoelen en zal dus ondanks dat de steen wel gepolijst dient te worden, niet glad worden.
Ikzelf gebruik de steen wel gewoon in mijn beelden (zoals te zien is op de foto hieronder) maar zal niet snel opnieuw deze steensoort kopen want ik vind het jammer dat de steen ruw blijft aanvoelen na bewerking van de gourami speksteen.

Indiaas speksteen

Indiaas speksteen is er in een grote diversiteit waardoor het een hele leuke steen is om te bewerken, de hardheid is 1,5 mohs en bevat zelden oneffenheden.
Kleuren zijn er variërend van limegroen tot gemeleerd in diverse kleurschakeringen.
Mijn ervaring met deze speksteensoort is dat het een makkelijk te bewerken steensoort is en gemakkelijk met houtbewerkings gereedschap bewerkt kan worden.
Voor het polijsten van het beeld kan ook deze steensoort opgewarmt worden waardoor de kleur
© alle rechten voorbehoudenTerug naar de inhoud