Polijsten - Speksteen creaties

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Polijsten

Speksteen bewerken


Het polijsten van Speksteen


Het polijsten van speksteen is opzich vrij makkelijk alleen komt niet bij alle soorten speksteen de kleur mooi naar voren en is het resultaat soms wat teleurstellend.
Om een beeld te polijsten start je met gewoon schuurpapier om alle krassen en groeven weg te werken dat het mooi glad word, daarna stap je over op waterproof schuurpapier met een laag nummer (hoe hoger het nummer van het schuurpapier, hoe fijner de korrel, hoe gladder je beeld) en ga je nat schuren.
Dat nat schuren heb ik een flexibele emmer voor die ik voor de helft vul met water, een teiltje kan ook, alleen het nadeel van een teiltje of gewone emmer is dat het hard plastic is en dus niet meegeeft. En als je dan per ongeluk je creatie laat vallen dan breekt de bodem van het teiltje/emmer met alle nattigheid van dien.
Met het nat schuren ga je steeds een fijnere korrel nemen (hoe hoger het cijfer van het schuurpapier, hoe fijner de korrel)
van het waterproof schuurpapier totdat het beeld helemaal glad is.
Daarna laat je het beeld even drogen, en breng je met een zachte doek een polijstmiddel op (er zijn diverse polijstmiddelen op de markt maar ik ben tevreden over het middel Marpol uit een tube) en daarmee smeer je het hele beeld in. Daarna is het een kwestie van het beeld opwrijfen met een zachte doek (ik gebruik daar een stuk fleecestof voor) en uw beeld is gepolijst.
En dan kan dus de teleurstelling komen als het polijstmiddel is opgedroogd, want dan word de steen toch weer wat doffer, en soms zelfs weer wat grijzig, zoals te zien is op de linkerfoto
. Op de linkerfoto is het beeld gepolijst zoals hierboven omschreven, en op de rechterfoto op een toevallig door mij ontdekte methode.


gepolijst

Wat is het verschil in de twee polijstmethodes?

Bij beide methodes is de volgorde van schuren precies hetzelfde als hierboven omschreven, zelfs het polijstmiddel (Marpol) is hetzelfde, het grote verschil zit hem in de behandeling van de steen.
Door de steen eerst te verhitten in een oven (kan in een gewone heteluchtoven) op een temperatuur van 250 graden en dat ongeveer 5-8 minuten, zet de steen wat uit waardoor de steen dus beter het polijstmiddel opneemt en na afkoeling vasthoudt.
Als je de steen verhit heb, haal je hem uit de oven en smeer je hem meerdere keren in met de Marpol met een tussenpoze van een minuut of 2-3, heb wel erg in uw vingers want de steen is goed heet dus voorzichtigheid is geboden.
Zoals op de foto rechtsboven
te zien is, is het resultaat verbluffend en een heel groot verschil met de normale polijstmanier, dit resultaat is blijvend.
Niet iedere speksteensoort is hier geschikt voor maar vooral Braziliaans speksteen en alle soorten galastone zijn hier uitermate goed geschikt voor.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu