De basisuitrusting - Speksteen creaties

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De basisuitrusting

Speksteen bewerken

Ik zie regelmatig de vraag voorbij komen wat is de basis om te starten met beeldhouwen in speksteen en aan de hand daarvan heb ik besloten deze pagina te maken want, het is niet heel moeilijk maar, zijn er wel wat haken en ogen.
Je zal jezelf eerst de vraag moeten stellen of je speksteen bewerken op reguliere basis wil gaan doen of gewoon maar af en toe. Wil je het af en toe gaan doen dan is het slim om eerst een workshop te volgen om kennis te maken met de steensoort en inzicht te krijgen of je het uberhaupt wel leuk vind om te doen. Het zou namelijk enorm zonde zijn als je allerlei materialen en gereedschappen aanschaft om er na 2-3 keer achter te komen dat het toch niet je ding is, dan is een workshop een uitkomst.
Wil je het op reguliere basis gaan doen en je er echt op toeleggen kun je beter wat dieper in de buidel tasten en wat meer gespecialiseerd gereedschap aanschaffen zodat je niet onnodig geld verspild aan gereedschappen die niet langdurig meegaan.
In onderstaand voorbeeld ga ik er van uit dat je het werken met speksteen slechts voor af en toe wil doen.

werkplek

Benodigdheden
houtzaag met smal blad
houtvijlen rond halfrond en plat
eenvoudige houtgutsjes
beeldhouwkussen
stofmasker
grof schuurpapier (voor hout)
waterproof schuurpapier (400-2000)
kwastje om stof weg te vegen
was/polijstmiddel
doekje om de was uit te smeren en beeld op te poetsen
leren werkhandschoenen

Korte toelichting
Een houtzaag met smal blad is van belang omdat een smal blad minder snel gaat wringen/klemmen tijdens het zagen.
De houtvijlen is soms juist een ronde de uitkomst en de andere keer een platte, ze worden vaak als 3 in 1 pakket verkocht.
Eenvoudige houtgutsjes zijn handig om wat meer diepte in je steen te brengen.
Beeldhouwkussen is om je beeld stabiel te laten liggen en ter voorkoming van beschadigen.
Stofmasker spreekt voor zich.
Grof schuurpapier is handig om de gevijlde plekken glad te schuren.
Waterproof schuurpapier is om je beeld te polijsten (spiegelglad te maken) en hoe hoger het cijfer hoe gladder je beeld.
Een kwastje is handig als je tijdens het bewerken het stof weg wil halen van de steen, wegblazen geeft een enorme stofwolk en met een kwastje heb je dat niet.
Was/polijstmiddel is voor de finishing touch en het beeld de kleur meer op te halen.
Doekje is om de was/polijstmiddel mooi uit te smeren.
Werkhandschoenen zijn belangrijk om uw handen te beschermen tegen scherp gereedschap, op dit gebied heb ik nu diverse werkhandschoenen geprobeerd maar de "gewone" leren handschoenen bij de bouwmarkt vind ik onprettig om mee te werken wegens de stugheid van het materiaal. Ook de diverse werkhandschoenen van plastic/rubber vind ik onprettig om mee te werken omdat je handen erin gaan zweten. 

Mijn favoriete werkhandschoenen komen bij de supermarkt de Aldi vandaan en zijn van geitenleer wat ervoor zorgt dat ze erg zacht aanvoelen en prettig om je hand en vingers aansluiten en erg soepel zijn en je handen gaan er niet in zweten mede omdat de bovenkant van nylon is. Op de verpakking staat de maat aangegeven in de vorm van een cijfer en door de manier van verpakken kunt u ze eerst passen en dan is het simpelweg zoeken naar een tweede paar met hetzelfde cijfer. Dat is wel een advies van mij, om minimaal twee paar werkhandschoenen te kopen mede omdat de Aldi ze niet heel vaak in d eaanbieding hebben en ik nog geen andere winkel ben tegen gekomen die ze ook verkoopt.

afbeelding speksteen gereedschap
foto geitenleren werkhandschoenen
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu